Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

προφεστιβαλική εκδήλωση με προβολές

Το Αντιφασιστικό φεστιβάλ Ζακύνθου σας καλεί τη Δευτέρα 22 Απριλίου στον κινηματογράφο Φώσκολο, στις 21:15, για μια προφεστιβαλική εκδήλωση με προβολές ταινιών αντιφασιστικού χαρακτήρα.

Πρόγραμμα προβολών:


21:15: Τι έκανες στον πόλεμο θανάση ; σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Ντίνου Κατσουρίδη και πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο. Τιμήθηκε με 3 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1971 (καλλιτεχνικής ταινίας, σεναρίου και α’ ανδρικού ρόλου).


Υπόθεση:
Η ταινία διαδραματίζεται την περίοδο της Κατοχής. Ο Θανάσης είναι ένας εργάτης εργοστασίου ο οποίος κοιτάει μόνο τη δουλειά του και το πώς θα εξοικονομήσει λίγο φαγητό. Αντίθετα, η αδελφή του, Φρόσω, βοηθάει όσο μπορεί την αντίσταση κατά των Γερμανών. Ο Θανάσης θα βρεθεί στο δικαστήριο υπερασπιζόμενος τον ταβερνιάρη της γειτονιάς, Θόδωρο. Θα καταδικαστεί όμως ο ίδιος για ψευδορκία, σε είκοσι ημέρες φυλάκιση και θα βρεθεί στο ίδιο κελί με πατριώτες αντιστασιακούς. Ανάμεσά τους είναι και ο γνωστός Ιβάν. Όλοι μαζί αποφασίζουν και δραπετεύουν πλην του Θανάση, που μένει μόνος στο κελί. Όταν ο διοικητής ζητάει τον Ιβάν για ανάκριση, ο υπεύθυνος της φυλακής, έντρομος διαπιστώνει την απόδραση και στη θέση του Ιβάν παρουσιάζει τον Θανάση.


22:45: Chasseurs de skins (Κυνηγώντας φασίστες) Γαλλικό ντοκιμαντέρ του
Marc-Aurele Vecchione (2008)
Παρίσι, αρχές της δεκαετίας του ’80: οι πρώτοι σκίνχεντς εμφανίζονται στην πόλη και για μια ολόκληρη δεκαετία προκαλούν και τρομοκρατούν τη νεολαία της μητρόπολης με ρατσιστικά εγκλήματα. Η αντίδραση δε θ’ αργήσει να έρθει: ομάδες νέων συγκροτούνται και ξεκινάει ένας αληθινός πόλεμος ενάντια στις ναζιστικές επιθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου